P
Pariser konventionen – aftalen, som fastlægger bl.a. grundlæggende regler om patenter og om deres prioritet.
Patent - officiel bevilling, hvorved der er etableret en patentret.
Patent og Varemærkestyrelsen - den danske patentmyndighed, som i Danmark kan udstede bl.a. patenter og brugsmodeller.
Patentagent- juridisk og teknisk sagkyndig person, der yder professionel bistand i forbindelse med opfindelser, nyhedsundersøgelser og patenteringsprocessen fra patentansøgning til udstedt patent og som kan have fuldmagt til at repræsentere ansøger.
Patentanmelde - det at ansøge om patent.
Patentanmeldelse- det at ansøge om patent.
Pat. Anm. - mærkning af varer, der er genstand for en patentansøgning (tilsvarende ”pat pending” i USA), må forstås som en advarsel til tredjepart om at varerne er genstand for en patentansøgning.
Patentansøger- juridisk person, som ansøger om patent, behøver ikke at være opfinderen selv.
Patentansøgning - dokumenter, der vedrører det at ansøge om patent. Dokumenterne indeholder bl.a. beskrivelse af opfindelsen, beskyttelsesomfanget samt oplysninger om ansøgeren.
Patentansøgningsdokument - dokumenterne, der vedrører det at ansøge om patent. Indeholder bl.a. beskrivelse af opfindelsen, beskyttelsesomfanget samt oplysninger om ansøgeren.
Patentbeskrivelse – redegørelse for opfindelsen i patentet/patentansøgningen, dvs. den del af patentsansøgningen, hvor opfindelsen er beskrevet med eventuelle henvisninger til figurer og/eller tegninger. Sidstnævnte anbefales, da de fremmer forståelsen af patentansøgningen.
Patentbeskyttet – beskyttelse på grundlag af et udstedt patent.
Patentbureau– firma, typisk omtalt som bureau, som beskæftiger patentagenter.
Patenterbarhedsvurdering– vi vurderer - om Deres opfindelse udover at være ny - om Deres opfindelse også adskiller sig væsentlig i forhold til kendt teknik, det vil sige om den har opfindelseshøjde.
Patenterbarhedskriterierne– nyhed, opfindelseshøjde og industriel anvendelighed er tilsammen et væsentligt kriterium for at opnå patent. Herudover skal opfindelsen være så godt beskrevet i patentansøgningen at en såkaldt fagmand kan eftergøre den.
Patentere- det at ansøge om patent og processen derefter.
Patenteret- det at have ansøgt om patent og fået patentet udstedt.
Patentering– vedrørende det at ansøge om patent.
Patentfamilie– patentansøgninger og patenter, der påberåber prioritet fra samme grundansøgning(er).
Patentfuldmægtig– Juridisk og teknisk sagkyndig person, der yder professionel bistand i forbindelse med opfindelser, disses nyhedsundersøgelser og patenteringsprocessen fra patentansøgning til udstedt patent og som har fuldmagt til at repræsentere ansøger.
Patenthaver– ejer af patent og/eller patentansøgning.
Patentindehaver- indehaver af patent og/eller patentansøgning.
Patentjura– den jura, som vedrører det at patentere.
Patentjurist – anden betegnelse for en patentagent eller patentrådgiver, som er en juridisk og teknisk sagkyndig person, der yder professionel bistand i forbindelse med opfindelser, nyhedsundersøgelser og patenteringsprocessen fra patentansøgning til udstedt patent og som kan have fuldmagt til at repræsentere ansøger.
Patentkontor– firma, som beskæftiger patentagenter.
Patentkrav– den del af patentteksten eller patentansøgningens tekst, som definerer beskyttelsesomfanget.
Patentkrænkelse– det forhold at tredjepart uberettiget og erhvervsmæssigt benytter en patenteret opfindelse.
Patentlov– del af en lovsamling, der regulerer patenter.
Patentlovgivning – lovgivningen om patenter.
Patentmyndighed– national (dansk), regional (EPO, europæisk) eller international (PCT, WIPO) myndighed til hvem en patentansøgning kan indsendes og som behandler patentansøgningen. Kun den danske patentmyndighed og EPO kan udstede patenter med virkning for Danmark.
Patentnummer – nummeret under hvilket et patent er udstedt.
Patentordbog – denne liste. Listen er givet til offentligheden som generel information og erstatter ikke rådgivning i en konkret sag.
Patentprofylakse – offentliggørelse f.eks. af en opfindelse for at hindre at andre kan opnå patent på denne.
Patentregister– patentmyndighedens officielle register over patenter og patentansøgninger, som er offentliggjorte.
Patentret- ret til at forbyde andre fra erhvervsmæssigt at udnytte en patenteret opfindelse i op til 20 år. Et patent er at betragte som en forbudsret.
Patentrådgiver - anden betegnelse for en patentagent. Denne er en juridisk og teknisk sagkyndig person, som yder professionel bistand i forbindelse med opfindelser, nyhedsundersøgelser og patenteringsprocessen fra patentansøgning til udstedt patent. Patentrådgiveren kan have modtaget fuldmagt til at repræsentere patentansøger.
Patentrådgivning- det at yde juridisk og teknisk bistand i forbindelse med opfindelser og den efterfølgende patenteringsproces.
Patentsagsbehandler- person som er ansat hos Patent og Varemærkestyrelsen og som undersøger om din opfindelse kan patenteres jvf. Patenterbarhedskriterierne.
Patentskribent– Mogens Ludvigsen
Patentudløb– det forhold at patenter normalt udløber – ”går off patent” – 20 år efter indlevering af patentansøgningen. I hovedreglen er det kun lægemidler, der kan patentbeskyttes i mere end 20 år.
Patentudslettelse– slettelse af et patent pga. af en ugyldighedsgrund.
Patentudstedelse– patentmyndighedens meddelelse om patentansøgningens godkendelse.
PCT– Patent Corporation Treaty, patentsamarbejdstraktaten.
Tilbage til top